-

10x grote skigebieden in Frankrijk

Als je een wintersportvakantie in Frankrijk zoekt, dan kom je al snel uit bij enkele van de grootste skigebieden ter wereld. Met enorm veel pistekilometers, indrukwekkende uitzichten en eindeloze mogelijkheden, is skiën in Frankrijk niet zomaar een activiteit, maar een hele beleving. Ben je op zoek naar veel blauwe afdalingen of meer rood en zwart? Moet het vooral leuk zijn voor de kinderen? Of kom je juist voor de goede après-ski? De grote skigebieden van Frankrijk hebben het allemaal.

Dit zijn de 10 grootste skigebieden van Frankrijk

Ontdek de 10 grootste skigebieden van Frankrijk hieronder. Met niet alleen de standaardinformatie over de grootte van de gebieden – maar ook persoonlijke tips. Van de beste pistes tot de mooiste skiroutes en de gezelligste après-ski-spots. Plan jij je volgende wintersport naar Frankrijk? Lees dan vooral verder en ontdek wat deze enorme skigebieden voor jou in petto hebben.

Nu we de grootste skigebieden van Frankrijk op een rij hebben, is het tijd om dieper in te gaan op de unieke sfeer en hoogtepunten van elk gebied. Van lange tochten door de Alpen tot fijne restaurants op de piste, ontdek hieronder alle tips.

1. Les 3 Vallées: 600 km piste

Met 600 km aan pistes is dit natuurlijk een gigantisch skigebied, maar als je de drukte een beetje wil vermijden, check dan de Jerusalem-piste in Méribel. Die is vaak heerlijk rustig en heeft prachtige uitzichten. Voor een knallende après-ski moet je in Val Thorens zijn bij La Folie Douce. Dit is dé plek waar het al vroeg begint met een DJ achter de draaitafel, een saxofoon die over de bergen schalt, dansen op de tafels en champagne showers!

Skidorpen in Les 3 Vallées: o.a. Les Menuires, Val Thorens, St. Martin de Belleville, Méribel, Courchevel

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Les 3 Vallées

Val Thorens in Les 3 Vallées

2. Les Portes du Soleil: 580 km piste

Dit grote skigebied in Frankrijk én Zwitserland biedt 580 km aan pistes. Ideaal voor een skitocht door beide landen. Wat dacht je van de ‘Circuit des Portes du Soleil’? Je skiet van Frankrijk naar Zwitserland en weer terug. Vergeet onderweg niet even te stoppen in het dorpje Les Lindarets, dat in de zomer een geitenweide is, maar in de winter bekendstaat om heerlijke lunches. Voor après-ski zit je in Avoriaz goed bij Le Yak, waar je tot in de late uurtjes kunt dansen.

Skidorpen in Les Portes du Soleil: o.a. Châtel, Les Gets, Morzine, La Chapelle d’Abondance, Les Crosets, Avoriaz, Morgins

3. Evasion Mont-Blanc: 445 km piste

Het skigebied Evasion Mont-Blanc biedt 445 km aan pistes, maar ook een flinke dosis chic. Wil je met de kinderen een ontspannen dag? Dan is de Caboche-piste een aanrader, breed en makkelijk. Megève heeft ook een superleuke kinderclub: Piou Piou, compleet met mascotte die de kinderen entertaint terwijl jij zelf de pistes onveilig maakt. Na het skiën kun je heerlijk relaxen in de Fermes de Marie, een wellnessparel midden in de bergen.

Skidorpen in Evasion Mont-Blanc: Megève, Saint-Gervais

4. Paradiski La Plagne – Les Arcs: 425 km piste

Dit enorme Franse skigebied heeft 425 km aan pistes. Je kunt hier een van de langste afdalingen van de Alpen pakken: de Aiguille Rouge in Les Arcs. De piste begint zwart en wordt daarna rood, waar je ook een blauw stuk kunt pakken. Het uitzicht en de beleving zijn fenomenaal, zelfs als je niet de hele piste skiet. Voor après-ski moet je naar La Bergerie en daarna Bar Igloo Igloo in Plagne Centre. En wat dacht je van deze leuke spots voor après-ski in La Plagne?

Skidorpen in Paradiski La PlagneLes Arcs: o.a. Vallandry, Arc 2000, Arc 1950, Arc 1800, Belle Plagne, Champagny & Vanoise, Plagne Soleil & Village,  Plagne Montalbert, Plagne Bellecote, Plagne Centre

Tekst gaat verder onder de afbeelding.La Plagne

La Plagne gezien vanuit de lucht

5. Les Sybelles: 310 km piste

Een hidden gem met 310 km aan pistes, maar lekker rustig vergeleken met de andere grote gebieden. Saint-Sorlin-d'Arves heeft een knus dorpsgevoel. Perfect voor gezinnen, met een leuke skischool waar de mascotte Sherlock rondloopt om de kleintjes bezig te houden. Ook vind je hier de Sybelles Express, een nieuwe snelle lift die je in een mum van tijd naar de mooiste uitzichten brengt. Dit gebied is wat meer laidback, dus verwacht geen wilde après-ski, maar eerder gezellige avonden met lokale wijn en kaas.

Skidorpen in Les Sybelles: La Toussuire, Le Corbier, Saint Sorlin d'Arves, Saint Jean d’Arves

6. Espace Killy (Tignes - Val d’Isère): 300 km piste

Met 300 km aan uitdagende pistes is dit het mekka voor de gevorderde skiër. Maar zelfs als je meer van het relaxte skiën bent, is er hier van alles te beleven. Een aanrader? De Tignes – Val d'Isère skitocht: start in Tignes, ski helemaal naar Val d'Isère en lunch daar bij La Peau de Vache, een restaurant onderaan de beroemde Face de Bellevarde. Hier serveren ze gigantische hamburgers. Voor après-ski moet je bij Le Petit Danois zijn in Val d'Isère, waar je nooit wegkomt zonder een paar shotjes Jäger.

Skidorpen in Espace Killy: Val d'Isère, Tignes, Tignes 1800, Tignes-Les-Brévières

7. Le Grand Massif: 265 km piste

Le Grand Massif heeft 265 km aan pistes en staat bekend om het variërende terrein en de sneeuwzekerheid. De Cascade-piste is echt iets bijzonders: een blauwe piste van maar liefst 14 km die je van de top van Flaine helemaal naar Sixt-Fer-à-Cheval brengt, dwars door een natuurreservaat. Je voelt je hier even helemaal alleen in de bergen. Voor families zijn Samoëns en Les Carroz superleuk, met een breed aanbod aan kinderactiviteiten en slee-opties.

Skidorpen in Le Grand Massif: Flaine, Samoëns, Les Carroz, Morillon Village

8. Serre Chevalier: 250 km piste

Met 250 km aan pistes is Serre Chevalier een zonnig paradijs. Ze hebben hier zelfs meer dan 300 zonnige dagen per jaar! Een absolute must-do is de Luc Alphand-piste, vernoemd naar een bekende Franse skiër. Deze zwarte piste is een uitdaging, maar ook als je hem niet aandurft, is het geweldig om de wedstrijdskiërs hier naar beneden te zien knallen. En voor een topmaaltijd met uitzicht moet je naar Le Bivouac, een gezellig chalet-restaurant midden op de piste.

Skidorpen in Serre Chevalier: Serre Chevalier 1350 / Chantemerle

9. Alpe d'Huez Grand Domaine: 250 km piste

Alpe d’Huez heeft 250 km aan pistes en staat bekend om de Sarenne, de langste zwarte piste van Europa (16km). Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook een prachtige blauwe route naar beneden is, perfect als je gewoon wilt cruisen en genieten van het uitzicht. Après-ski in Alpe d'Huez is echt top, vooral bij Smithy’s Tavern. Hier ga je na het skiën los op een mix van internationale hits met een gezellige, lokale après-ski-vibe.

Skidorpen in Alpe d’Huez Grand Domaine: Vaujany, Alpe d’Huez (dorp), Oz-en-Oisans, Auris-en-Oisans

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Alpe d'Huez

Stoeltjeslift in Alpe d'Huez

10. Les Deux Alpes: 225 km piste

Les Deux Alpes, met 225 km aan pistes, is dé plek voor freestyle-skiërs en snowboarders. De snowparks hier zijn wereldberoemd, maar als je liever rustig geniet, pak dan de blauwe Jandri-afdaling. Die loopt van de gletsjer naar het dorp, en het uitzicht onderweg is fantastisch. Voor après-ski moet je absoluut naar de Umbrella Bar, waar je onder een gigantisch paraplu-dak staat te feesten, ongeacht het weer. De perfecte plek om je skidag in stijl af te sluiten.

Skidorpen in Les Deux Alpes: Les Deux Alpes (dorp)

Boek je wintersport in één van de grote skigebieden van Frankrijk

Het moge duidelijk zijn; de grote skigebieden van Frankrijk bieden voor elk wat wils. Eindeloze pistes, perfecte familiebestemmingen, luxe skidorpen, oergezellige après-ski… je vindt het allemaal in de Franse Alpen. Ben je er helemaal klaar voor? Vergeet niet je ski’s goed te (laten) slijpen en waxen, want jouw komende wintersport heb je héél wat pistekilometers voor de boeg. Vind een accommodatie in een van de grote skigebieden in Frankrijk.

Veelgestelde vragen

Welke grote skigebieden in Frankrijk zijn geschikt voor beginnende skiërs?

Alle grote skigebieden in Frankrijk hebben meer dan genoeg blauwe pistes voor beginnende skiërs. Bovendien heb je in grote skigebieden vaak meerdere goede skischolen om uit te kiezen.

Wat is het grootste skigebied van Frankrijk?

Dat kan er maar 1 zijn: Les 3 Vallées. Dit skigebied is niet alleen het grootste van Frankrijk, maar zelfs van heel Europa, met 600 km aan pistes.

Welk grote skigebied in Frankriijk heeft de beste après-ski?

De beste aprèss-ski vind je in Val Thorens in Les 3 Vallées, maar ook in La Plagne en Les Deux Alpes heb je geweldige après-ski-mogelijkheden.

Hoe druk zijn de grote skigebieden tijdens het hoogseizoen?

Grote skigebieden zijn populair vanwege de uitstekende voorzieningen. Gedurende het hele winterseizoen kun je best wat drukte verwachten. Gelukkig zijn de meeste grote skigebieden zo enorm, dat het aantal wintersporters zich gedurende een skidag goed verspreidt. Ga je skiën buiten de schoolvakanties (niet alleen de Nederlandse en Belgische, maar ook de Duitse en Franse schoolvakanties) dan is het sowieso al wat rustiger.